tiistai 6. syyskuuta 2016

Ravitsemus

1. Millä menetelmillä ravitsemustilaa arvioidaan?

-Ravitsemustilaa voi arvioida seuraamalla painoa, verikokeilla, seuraamalla ruokavaliota, tiedostamalla sairaudet ja ruuansulatusongelmat.

2. Mitä on tehostettu ravitsemushoito?

-Tehostettu ravitsemushoito on keino jolla pyritään ehkäisemään virheravitsemus ja hoitamaan mahdollisesti jo alkanut virheravitsemus..
Tehostetussa ravitsemushoidossa lisätään rasvaa ja tarvittaessa proteiiniä.
Annoskoot kuitenkin pienempiä, kuin normaalisti.

3.Mitä asioita ravitsemushoidon toteutuksessa kuuluu hoitohenkilökunnalle?

-Hoitohenkilökunnan on huolehdittava asukkaan/asiakkaan monipuolisesta ruokavaliosta ja autettava tarvittaessa ruokailuissa.

4.Miten hyvin suositeltavat ateria-ajat mielestäsi toteutuu?

- Ateria-ajat toteutuvat osastoilla tms. hyvin. Kun taas kotona asuvilla tuskis niinkään hyvin, kun kukaan ei välttämättä ole "tarjoamassa" ruokaa.

5. Millainen on hyvä ravitsemusohjaaja ja mitä se vaatii?

-Ravitsemusohjaajan täytyy noudattaa ravitsemussuosituksia. Kuitenkin täytyy kuunnella myös asiakkaan toiveita ja mielipiteitä. Asiakasta on kannustettava mahdollisimman terveeliseen ruokaan.

6. Ravitsemushoidon seuranta ja kirjaaminen

-olen osallistunut punnitsemalla asukkaita. Kirjaamalla jos asukas on syönyt huonommin jne. Hyötyä on ollu siten, että alettu tarjoamaan ylimääräisiä välipaloja, lisäämällä rasvaa ruokaan ja syöttämällä sitä mistä asukas tykkää.




1. Miten asiakkaasi ruokahuolto on järjestynyt?

Asukas saa ruuan palvelutalon keittiöltä.

2. Ateriarytmi?

Asukas syö neljä kertaa päivässä.
Aamupala klo 8
Lounas klo 12
Päivällinen klo 16
Iltapala klo 19

3. Rasva ja sokeri?

Leivän päällä oivariiniä (voi ja rypsiöljy)
Jälkiruuaksi syö melkein joka päivä pullaa, kiisseliä, rahkaa tms jossa sokeria.
Myös kahvissa satunnaisesti sokeripala.

4. Kuidun saanti?

Asukas syö vaaleaa leipää tai limppua. Aamuisin ja yleensä iltaisin puuroa. Lounaalla on lisukkeena pastaa/riisiä/perunaa. Marjoja ja hedelmiä syö joka päivä.

5. Suolan käyttö?

Asukas käyttää sopivasti tavallista suolaa.

6. Kasvikset/marjat/hedelmät?

Asukas syö näitä päivittäin ainakin jonkun verran.


-Asukkaalla ei ole erityisruokavaliota, on normaalipainoinen ja ruokatottumukset hyvät. Asukas voisi syödä vielä vähän enemmän kasviksia jne.


Syöpäpotilaan ravitsemus

Matti on 70v mies, joka sairastaa syöpää. Hänelle diagnoosi on tullut juuri ja ruokavalion muuttaminen on ollut haastavaa,

Matti asuu yksin kerrostalossa, eikä ystäviä tai sukulaisia juuri ole.

Matti hakee ruokansa itse kaupasta.
Matti on ollut aina huono syömään ja nyt sairaus vie ruokahalut loppuakin. Matti onkin laihtunut muutamassa kuukaudessa huomattavasti.

Matin ruokarytmit ei ole kunnossa, mutta hän yrittää syödä terveellistä ruokaa.
Matti tykkää aamuisin syödä puuroa ja paljon marjoja. Usein hän laittaa myös voisilmän puuron päälle, että laihtuminen pysyisi kurissa.

Koska ruokahalu on kadonnut, Matti on pyrkinyt syömään edes pieniä välipaloja päivän mittaan. Esimerkiksi jugurttia tai hedelmöä.

Sädehoitojen takia Matilla on myös pahoinvointia, ja yleensä niinä päivinä maistuu vain kiisseli ja kylmä mehu.


Reumapotilaan ravitsemus

Pentti 85v sairastaa nivelreumaa. Hän asuu palvelutalossa, jossa ruoka tulee keittiöltä.

Reumaan voi liittyä koviakin kipuja, joita pystyy helpottamaan myös oikean ruokavalion avulla.
Tulehdus ja kipu vilkastuttaa aineenvaihduntaa, ja siten elimistö tarvitsee enemmän energiaa.

Pentti syö joka päivä vitamiinejä, koska hänen mukaansa ne auttavat kipuihin.

Koska Pentti on vuodepotilas, häntä vaivaa ummetus usein. Tällöin onkin tärkeä syödä kuitupitoista ruokaa.

Pentti syö hyvin paljon kasvisruokaa, koska jotkut punaiset lihat pahentavat reumakipua.
Ja se onkin tärkeää, että Pentin ruuasta löytyy paljon vihanneksia sekä kasviksia.

Parkinsonin tautia sairastavan ravitsemus

Anja 60v asuu kotona miehensä kanssa. Anja on sairastanut noin kaksi vuotta Parkinsonin tautia.

Ruokavaliolla on iso osa pitää sairaus tasapainossa.
Anjan miea pitää huolta, että Anjalla on ateriarytmi kunnossa.

Anja syö ateriarytmin mukaisesti, mutta pieniä annoksia.. Koska isot annokset alkavat väsyttämään liikaa.

Usein Anjan lautanen onkin lautasmallin mukainen.
Ateriarytmi auttaa myös suolentoimintaan.

Anja seuraa painoansa kerran viikossa, koska mahdollinen laihtuminen vie sairautta nopeasti eteenpäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti